Animalele periculoase din munti

Spectacolele de pe scena alpina sunt de cele mai multe ori calme, odihnitoare si poetice. Asta nu inseamna ca muntele este lipsit de pericole. Montaniarzii cu experienta le cunosc desigur. Lor le cer scuze, dar le voi descrie pentru cei indragostiti de munte mai de curand. Am descris deja pericolele declansate de fenomene naturale aici , voi continua vorbind despre animalele salbatice pe care le putem intalni pe carari de munte.

Cainii de la stanapot deveni foarte agresivi , in special noaptea, deoarece ei sunt antrenati sa apere domeniul si sa anunte ciobanii de pericole montane. Incercati sa evitati pe cat posibil sa fiti muscat de un astfel de caine pentru ca acestia intra in contact cu tot felul de hoituri ce poarta diverse boli.  Recomandabil este sa treceti la o distanta de cel putin 50 de metri departare de stana, iar in cazul in care ati nimerit in apropierea ei inarmati-va cu un bat care sa va fie de folos atunci cand sunteti atacat. Nu dati dovada de slabiciune si mai ales nu fugiti. Grupati-va, stati spate in spate, asezati-va rucsacii la cativa metri in fata si scoateti cat mai multe zgomote. Faceti-va auziti astfel incat ciobanii sa vina in ajutorul vostru.

Din punctul meu de vedere cainii de stana sunt printre cele mai periculoase animale pe care le putem intalni pe munte, insa daca situatia este tratata cu calm si intelepciune, putem scapa usor de atacul lor.

Ursul. In mod normal nu ataca decat daca este provocat. Daca l-ati zarit, evitati sa-i faceti poze sau sa-l hraniti, este totusi animal salbatic si nu se stie cum va reactiona. De regula, cel mai bine este sa preveniti intalnirea. In zone cu poteca prin padure, e bine sa inaintam semnalandu-ne mereu prezenta. Cand il vedem, ne oprim si ne indepartam spre lateral sau inapoi, dar nu in fuga ! Miscarile bruste pot fi apreciate de urs ca vrem sa-l atacam. !
Pozitia “mortului” nu este indicata, insa daca sunteti pusi fata in fata, stati pe spate ghemuit pentru a ii demonstra ca nu reprezentati un pericol pentru el. Oricum teoria ramane teorie si practica practica ceea ce conteaza e sa nu va panicati si sa ganditi la rece intreaga situatie.

Atunci cand campati incercati sa va plasati mancarea undeva printr-un copac mai departe de cort, pentru ca acestia sunt foarte atrasi de mirosurile puternice.

images

Lupul– este asemanator unui caine lup, are o talie medie si o culoare cenusie. Simturile sale sunt excelente, auzind de 6 ori mai bine ca omul.

Lupii nu ataca decat omul ranit sau cazut la pamant ! Il insotesc si asteapta sa cada ! Altfel, nu prea intra in contact cu omul, preferand sa il evite pe acesta de cele mai multe ori. Acest animal nu reprezinta un pericol real pentru montaniarzi.

Contrar celor ce se povestesc si scriu despre ursi si lupi periculosi, adevarul este altul: ursii si lupii nu sunt un pericol major pentru cei care merg pe munte. Animalele stiu ca oamenii sunt un pericol pentru ele si evita la randul lor intalnirile cu omul.

Viperele. Cum recunoasteti o muscatura de sarpe? 2 puncte mici la o distanta relativ redusa unul de celalat 5-12 mm, iar in jurul lor pielea se umple de vezicule.Incercati sa ocoliti zonele cu iarba inalta sau cu trunchiuri de copac cazute si zonele insorite, incercand sa tineti poteca, insa cateva notiuni de prim ajutor nu strica. In primul rand imobilizati victima si tineti-o constienta pe tot parcursul cat efectuati interventia. Folositi un garou care sa incetineasca patrunderea veninului in sange.  Eliminarea veninului se poate face pe cale orala, insa sa fiti atenti sa nu aveti vreo rana sau vreo carie netratata in gura. Cea de-a doua metoda este cea mecanica cu un instrument special ce actioneaza ca o pompita.

In Romania cele mai multe  vipere se intalnesc in zona Banatului. Este important de stiut ca viperele nu ataca decat daca sunt atacate sau se simt in pericol . Atentie ! Ele se pot simti in pericol daca te afli  foarte aproape de ele , chiar daca nu le-ai observat.

vipera-cu-corn

Mistretul. Oriunde este hrana si adapost incepand de la Delta Dunarii pana la padurile alpine, mistretul este prezent. Cele mai mari densitati se intalnesc in zona colinara si in luncile raurilor. Mirosul si auzul sunt foarte fine, insa vederea este defectuoasa. Asa ca daca vedeti un mistret alergand spre voi stati nemiscat, iar atunci cand se apropie destul de mult, va dati mai incolo, pentru ca lui ii este foarte greu sa se intoarca si sa va detecteze.

Roiurile de albine si de viespi– In cazul in care ati fost intepati, incercati sa aplicati o compresa rece si sa inlaturati acul pentru ca acesta emana un miros ce indeamna celelalte albine la “atac”.

Nevastuica – un animal de dimensiuni reduse 16-21 cm, blana maro vara si iarna alba si cu varful cozii negru, este prezenta in golul alpin, in gramezi de lemne uscate si in maracinis. Muscatura de nevastuica este veninoasa!

mustela-nivalis-nevastuica-least-weasel

Rasul– este cel mai mare reprezentant al familiei felinelor de la noi. Mediul lui de viata este in complex paduros si linistit. Are simturile foarte dezvoltate. Este destul de greu sa-l intalnim pe trasee montane.

Vulpea – Omul poate fi muscat de vulpe, aceasta transmitandu-i bolile. De regula acestea pot prezenta semne ale turbarii, asa ca este de preferabil sa le ocoliti.

vulpe

In cei aproape 4 ani de cand merg pe munte am avut norocul sa intalnesc doar caini de stana . De fiecare data insa am avut prezenta de spirit, am reactionat calm si constient.  E foarte important sa nu arati frica, e dovedit stiintific ca animalele o simt J

Chiar daca nu am avut parte de multe intalniri cu animalute, ne-am informat tot timpul despre posibilitatea de a le intalni pe traseu si de modul in care ne putem proteja. E foarte important ca o situatie de acest gen sa nu te ia prin surprindere.

Cristina,

Lasă un comentariu