London – the City

London baby… !

Cand: 09 – 12 Iunie 2017
Unde: Londra, the City
Cu ce ocazie ? Pentru ca avion 200 RON, pentru ca tips venit de la sefa si pentru ca aveam nevoie de material nou pentru blog
Logistica: Avion Bucuresti – Luton (vreo 3h) apoi autobuz National Express catre centrul Londrei (2h), Gara Victoria. Mai departe metrou, tren, autobuze. Sunt mai multe mijloace de transport in comun decat are Romania la nivel national. E usor daca rupi un pic de engleza 🙂
Replica excursiei, sau ceva de genul: you will see signs saying „private, do not enter”, you will see chains up and you will see bars across certain places and if you have to limber into those bars or take down those chains or skip on those signs, you are trespassing. Do you understand? yes.. as the Tower of London remains a royal palace we have armed guards, if you trespass you will be shoot. Do you understand? yes. By all means, allow you children to explore. There are some lessons that should be learned early on.

20170610_151839Stau si ma uit de minute bune la o pagina alba de notepad in care incerc sa-mi adun gandurile si sa retraiesc un pic din experienta londoneza. Imi vin in minte o multime de imagini, expresii si alte fel de fel de chestii pe care as vrea sa le insir aici dar fara a le putea ordona intr-o logica oarecare. E greu cu tataie, uneori se blocheaza si ramane zambind la monitor, asa.. singur.. ca un psihopat 🙂

Cred ca-mi doresc sa merg la Londra de prin clasa a doua, cand am vazut prima oara un autobuz supraetajat rosu pe coperta manualului de engleza. in realitate arata ca in poza de mai jos:

20170610_203609

if you have to… #GoBottomless

Faza smechera cu UK-ul asta este ca avem de-a face cu un fost mare imperiu care nu si-a uitat istoria, ba mai mult, o traieste zi de zi in acelasi stil specific. Un pic de aroganta, un pic de umor. Sigur, e frumos si la Voronet sau prin satele alea uitate de lume pe unde se mai pozeaza printul Charles o data pe an, insa… atunci cand intri in Westminster Abbey incepi sa vorbesti in limbi necunoscute: un magnifique bâtiment, increíblemente hermoso, unglaublich schön, un magnifico edificio, #AiDiCapuMieuShiauConstruitAstia, hai ca v-ati prins voi.

Revenind…

Day 1

Tower of London
Pret intrare: 25 lire. Pretul include turul organizat de Yeomen of the Guard. Audioguide este disponibil separat pentru 4 lire. Obiectiv inclus in Londonpass. De neratat.

Un castel istoric aflat pe malul Tamisei în centrul Londrei, in burgul londonez Tower Hamlets, separat de marginea estica a City of London de un spatiu deschis denumit Dealul Turnului (Tower Hill). Constructia a început spre sfarsitul lui 1066 si a fost utilizat ca inchisoare din 1100 dar si resedință regala. Turnul Londrei a jucat un rol proeminent in istoria Angliei. A fost asediat de mai multe ori și controlul asupra sa era important pentru dominatia asupra tarii. Turnul a servit drept armurarie, trezorerie, menajerie, sediu al Monetariei Regale, oficiu de arhive publice si sediul Bijuteriilor Coroanei Angliei. Chiar si in zilele noastre, bijuteriile regale sunt tinute intr-un tezaur bine pazit din incinta castelului. Astfel, aveti ocazia de a vedea atat coroana regala…. da, coroana aia adevarata purtata de regina la ceremonia de incoronare si poate si cu alte ocazii, cat si alte elemente folosite in ceremonia incoronarii; Din punctul meu de vedere, cea mai faina este Coronation spoon, o lingura din aur faurita pe la 1300, care a fost folosita la toate ceremoniile de incoronare de atunci si pana in prezent. In aceasta lingura se toarna ulei sfintit iar viitorul monarh este „uns” pe maini, piept si cap. Inteleg ca traditia isi are originile undeva in vechiul testament dar si in faptul ca pana in secolul XVII se considera ca monarhul este ales direct de catre Dumnezeu. Chiar daca astazi nu se mai bucura de aceeasi asociere divina, prin cadrul acestei ceremonii de incoronare se confirma faptul ca monarhul este totusi conducatorul bisericii anglicane.

Perioada de apogeu a utilizarii castelului ca inchisoare a fost în secolele al XVI-lea si al XVII-lea, cand numeroase personalitati cazute în dizgratie, cum ar fi Elisabeta I inainte de a deveni regina, au fost inchise între zidurile sale. Aceasta utilizare a dus la expresia „sent to the Tower”. In ciuda indelungatei reputatii ca loc de tortura si moarte doar sapte oameni au fost executați în Turn inaintea Razboaielor Mondiale din secolul al XX-lea. Conform spuselor ghidului nostru, not any dick could be slaughtered inside the tower. In fact only friends of the king could have this privilege.” Execuțiile se țineau mai frecvent pe celebrul Deal al Turnului aflat la nord de castel, 112 de executii avand loc acolo in 400 de ani. In cele doua Razboaie Mondiale, Turnul a fost din nou utilizat ca închisoare si loc de executie, fiind executați 12 oameni pentru spionaj. Chiar și după al Doilea Război Mondial, avariile produse de Blitz au fost reparate și castelul redeschis publicului. In plus, pentru un pic de farmec si poveste, in incinta castelului au fost construite cateva monumente care sa identifice anumite activitati din istore, unul dintre acestea reprezintand locul unde se tineau executiile. Tot din repertoriul ghidului, respectabil membru al ordinului Yeomen, dau citire: „As someone could say, in a dead language, that coffee table is an „object d’art”. Look at that woman over there, she is so impressed because has no fucking idea what she is looking at. In fact, executions took place everywhere in the castle but that piece of shit is there for you to take pictures.”

20170609_155548

object d’art

Astăzi, Turnul Londrei este una dintre cele mai populare atracții turistice din țară, protejat ca sit in patrimoniul Unesco.

Despre baietii astia, denumiti „Yeomen of the Guard”, va pot spune ca fac parte din cea mai veche divizie a armatei britanice, fiind in directa subordonare a reginei – Royal Body Guard. Aceasta divizie a fost infiintata de regele Henry VII in 1485 iar in prezent este compusa din aproximativ 60 de membrii in rezerva ai armatei Britanice; Toti au cel putin 22 de ani de serviciu in armata si cel putin rangul de Sergent Major. In plus, au privilegiul de a locui efectiv in incinta castelului impreuna cu familiile lor si trebuie sa fie destul de misto ca dupa ora 17.00, cand pleaca toti turistii, sa ramai la un poker si-un whiskey cu baietii in incinta unuia dintre cele mai faine castele ale Europei. In timpul zilei, acestia fac tururi pentru vizitatori si explica intr-o maniera amuzanta istoria castelului si a celor ce au locuit acolo.

Tot de la Yeomen am aflat si povestea corbilor din incinta castelului si profetia conform careia daca acestia zboara castelul urmeaza a se prabusi. Pentru a evita un asemenea dezastru oamenii au fost prevazatori si le-au taiat penele asa ca n-au decat sa evadeze pe jos. Stiti cum e: radem, glumim dar nu parasim incinta.
Noua ne-a luat cam 4 ore sa vizitam acest obiectiv si asta pentru ca am facut cam 3 tururi cu ghizii Yeomen. Povesti savuroase, glumite bine spuse, stand-up comedy. La final primesc si cateva zambete si aprecieri pentru tricoul meu cu Pikachu si Bulbasaur. #LoveLDN

Ziua am continuat-o cu ceva plimbare pe malul Tamisei, Tower bridge si fuga fugutza catre Borough Market. Avand in vedere evenimentele din ultima perioada, catalogate drept atentate teroriste, piata era inchisa si inconjurata de politie. Totodata, undeva in apropiere, oamenii au creat un loc de reculegere pentru victimele acestor atentate. Multe flori, poze si biletele de sustinere.

Day 2
Westminster Abbey:
Pret intrare: 20 lire. Pretul include audioguide. Obiectiv inclus in Londonpass. De neratat.

În mod tradițional, aici sunt încoronați și îngropați regii Angliei, prim ministri, scriitori, oameni de stiinta. Conform legendei, un pescar numit Aldrich a avut o viziune a Sfântului Petru în apropiere de Tamisa. Între anii 960-970, Sfântul Dunstan, episcopul de Londra, a stabilit o mică abație benedictină în această zonă. Abația, dedicată Sfântului Petru, a fost reconstruită în anul 1042 de către regele Eduard Confesorul, considerat a fi adevăratul fondator al abației, ce își dorea o biserică pentru înmormântarea sa și a succesorilor săi. Biserica a fost sfințită pe data de 28 decembrie 1065, la o săptămână înainte de moartea lui Eduard, dar ea a fost complet finalizată în anul 1090. Pe data de 25 decembrie 1066, aici a avut loc încoronarea lui William Cuceritorul ca rege al Angliei marcând începutul dominației normande. În această perioadă numărul călugărilor din incinta abației a crescut considerabil.Construcția actualei abați a început sub patronajul regelui Henric al III-lea. Cu toate acestea, biserica în stil gotic a fost finalizată abia în anul 1517.

Ce este foarte important de stiu este ca intr-una dintre micile capele ale acestei biserici se afla si scaunul de incoronare a regilor Angliei, fiind una dintre cele mai importante piese de mobilier din lume si cea mai veche din regatul unit care inca este folosita pentru a servi scopului sau initial. Acesta a fost construit in anul 1296 la cererea lui Edward I si a fost folosit pentru incoronarea tuturor regilor de atunci si pana in prezent, printre care Henry VIII, Elisabeta I si Elisabeta II in 1953, actuala regina.
Unul dintre elementele simbol ale acestui scaun este Piatra din Scones, un simbol antic al suveranităţii scotiene. Roca, cunoscută şi cu denumirea de Piatra Destinului, a fost utilizată de-a lungul secolelor în cadrul ceremoniilor de încoronare a monarhilor scoţieni insa aceasta a fost confiscata de regele Angliei, Edward I-ul, şi asezata pe scaunul de incoronare. Piatra din Scones a fost îngropată sub Catedrala Westminster, pentru a fi protejată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Chiar daca nu a fost degradata in timpul razboiului, in anul 1950 a fost furata de catre doi nationalisti scotieni si dusa inapoi in Scotia in portbagajul masinii. Piatra a fost descoperita patru luni mai tarziu învelită în steagul naţional al Scoţiei, pe ruinele Catedralei Arbroath, si a fost readusa la Westminster.

In anul 1996 prim-ministrul britanic John Major a hotarat intoarcerea pietrei inapoi in Scotia insa aceasta urmeaza a se intoarce la Westminster pentru viitoarele incoronari.
Eu am mai vazut cateva catedrale gotice pana acum si daca ar fi sa fac un top Westminster Abbey ar fi cu siguranta #no1. Nu este nici cea mai mare, nici cea mai veche, nici vreo piatra de hotar in istoria religiilor insa cu siguranta este cea mai vie si plina de insemnatate catedrala in care am avut ocazia sa intru.

Pentru a continua saga tricourilor, astazi am reusit sa bine-dispun unul dintre stewarzii de la intrare cu tricoul meu care are desenata o bomba atomica si un clovn. Gagiul cred ca venea din concediu sau ceva, nu cred ca auzise de recentele atacuri teroriste.

Catedrala Saint Paul
Pret intrare: 18 lire. Pretul include audioguide. Obiectiv inclus in Londonpass. De neratat.

Denumita si Catedrala Poporului, Catedrala Saint Paul este cea mai mare biserică din Londra și a doua cea mai mare din această țară, după Catedrala din Liverpool. Aceasta este totodată și lăcașul în care slujește episcopul anglican al Londrei. Catedrala Saint Paul a fost cea mai înaltă clădire din Londra între anii 1710-1962, cu turlele ei înalte de 67 de metri și cu domul înalt de 111 metri. A suferit daune majore în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial (1939-1945), dar a fost restaurată în anul 1996. Cele mai importante evenimente ce au avut loc în catedrală au fost: funerariile Lordului Nelson, ale lui Sir Winston Churchill și cele ale lui Margaret Thatcher, jubileurile Reginei Victoria, nunta prințului Charles cu prințesa Diana și Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-ea, cât și aniversarea împlinirii vârstei de 80 de ani.
Aici chiar am stat si am meditat putin la mentalitatea noastra romaneasca si la felul in care incercam de cele mai multe ori sa ignoram evidentul amagindu-ne ca ale noastre sunt mai frumoase, mai destepte, mai…. Ce frumos e la noi in tara si ce urat e la ei. O excursie cu popa din sat pe la Putna, Voronet, Agapia, Sucevita, Moldovita si alte vitze dinastea este suficient cat sa-ti induca ideea ca noi suntem buricul universului iar restul doar graviteaza pe aici din bunavointa noastra. In fapt.. suntem atat de mici si ne multumim cu atat de putin.

Revenind, Saint Paul are 2 chestii super misto pe care nu le-am mai vazut pana acum, sau cel putin nu atat de faine incat sa povestesc despre ele: 1. Domul interior si 2. un colt destinat artei video.
Domul este principalul spațiu interior al catedralei, cupola centrală care se extinde pe întreaga lățime a navei și a coridoarelor. Cupola este susținută de pendentive care se ridică între opt arcuri care se întind de la naos, cor, transept și coridoare. Cele opt coloane care le transportă nu sunt distanțate uniform. Arhitectul a păstrat o apariție de opt deschideri egale prin introducerea de arcade segmentale pentru a transporta galerii peste capetele coridoarelor și a extins mulajele arcului superior pentru a apărea egal cu arcele mai largi. Amuzant este ca nu partea tehnica m-a impresionat intrat cat pictura si culorile folosite. Aici am avut al doilea episod de genul #AiDiCapuMieuShiauConstruitAstia.

Sigur, nu se compara cu albastrul de Voronet… serios ?!? :))))
Ce-a de-a doua chestie, este reprezentata de patru ecrane infatisand patru indivizi, denumiti generic martiri, trecand prin ultimele momente ale vietii. Moarte lor este cauzata de cele patru elemente ale naturii: pamant, vant, foc si apa iar imaginile sunt redate in sens invers, back from the death. O chestie foarte faina este aceea ca mesajul trece dincolo de religii, elementele fiind general valabile indiferent de Dumnezeul la care te inchini.
Mai jos doua filmulete de youtube:

Acum, ca am terminat cu partea religioasa a zilei schimbam partitura si ne indreptam catre Palatul Kensington. Am ales sa vizitam acest obiectiv datorita faptului ca era in top 10 atractii conform Londonpass insa tind sa cred ca apare acolo mai mult dintr-o greseala. Una peste alta, sunt chestii mult mai faine de vazut in Londra decat cateva camere cu rochii de gala din perioada medievala plus cateva rochii din garderoba printesei Diana. Altfel, din punct de vedere istoric Palatul Kensington este reședința familiei regale britanice începând cu secolul al XVII-lea. Regina Victoria a trăit în acest palat construit în secolul al XVII-lea până la ascensiunea pe tron. Astăzi este reședința oficială a Ducelui și a Ducesei de Gloucester, a Ducelui și a Ducesei de Kent și a Prințului și Prințesei Michael de Kent.
A fost reședința oficială a Dianei, Prințesă de Wales (până la decesul din 1997), a Prințesei Margaret (până la decesul din 2002) și a Prințesei Alice (până la decesul din 2004).
Intrarea e aproximativ 16 lire iar obiectul este inclus in Londonpass. Daca nu aveti foarte mult timp de pierdut si nu sunteti super interesat de rochiile printesei Diana, v-as recomanda sa-l evitati. Eu mi-am dat seama ca nu sunt nici fanul Dianei si nici nu inteleg de unde atata admiratie in jurul unei persoane care mai mult a profitat de pe urma casatoriei cu o alteta regala decat a contribuit pozitiv la imaginea acesteia. #IamOnCharlesSide.

London Bridge Experience
Pret intrare: 26 lire. Inclus in Londonpass. O experienta interesanta dar potrivita mai mult pentru o seara de carnaval.

Experienta in sine poate fi impartita in doua parti: o scurta istoria a modului in care podul a fost construit si modul in care acesta s-a schimbat de-a lungul anilor. Acest lucru este realizat printr-un spectacol interactiv interpretat de cativa actori foarte buni ce reusesc sa aduca la viata faptele si istoria originala a London Bridge. Esti trecut prin mai multe camere cu teme diferite iar actorii te invita efectiv sa faci parte din poveste. Este de punctat si umorul englezesc. They have so many bloody jokes ! A doua jumatate a turului este constituit de un labirint cu diferite scene in care oamenii astia incearca sa te sperie strasnic. Un fel de casa groazei dar un pic mai lung. Undeva spre final apare si un gagiu cu o drujba reala pe care o porneste undeva la jumatate de metru de tine iar mirosul de benzina chiar te face sa crezi ca treaba e „pe bune”.
Una peste alta eu o vad ca pe o experienta interesanta insa daca n-ai chef de carnaval si casa groazei cu siguranta nu este locul potrivit pentru tine. Nu as plati separat cele 26 de lire pentru aceasta „atractie” insa fiind inclusa in Londonpass cred ca merita o vizita daca nu ai de vizitat locuri apartinand high class society.

Iar aici se cam termina partea cu atractiile turistice din ziua 2. Este de retinut faptul ca majoritatea se inchid in jurul orei 17.00 deci este aproape imposibil sa poti vizita mai mult de 3-4 locuri intr-o zi. Personal mi s-a parut destul de ciudat si faptul ca excursiile cu vaporasul pe Tamisa au un program la fel de restrans. Mi se pare mult mai interesant London by night vazut de pe Tamisa decat la ora 12 cand s-ar putea sa te bata soarele in cap. Oricum ar fi, ne resemnam cu aceasta rezolutie si mergem catre Piata Trafalgar, James Park si Palatul Buckingham. Va las mai jos cateva poze ca sa va faceti singuri o idee despre cum e la ei.

Day 3.

Tur prin oras cu autobuzul HopOn HopOff
Pret pentru un bilet valid toata ziua: 25 lire. Inclus in Londonpass. O experienta interesanta dar care poarte fi inlocuita cu altceva

Este de mentionat faptul ca sunt mai multe trasee pentru autobuzul HopOn HopOff iar cu Londonpass te poti urca in oricare dintre acestea, in orice combinatie doresti, pe parcursul unei zilei. Cu toate acestea, doar autobuzul albastru are si ghid live in limba engleza asa ca ghici ce… asta urmeaza sa fie autobuzul nostru. Ghinionul de nesansa face ca tocmai in ziua in care am hotarat sa activam aceasta optiune pe Londonpass anumite strazi din oras sa fie blocate cu ceva evenimente in cinstea reginei drept urmare autobuzul nu urmeaza ruta clasica ci ne ocoleste prin locuri mai putin interesante. Acum, dupa ce am fost si am vazut care e treaba, recomandarea mea este sa incercati acest autobuz in prima zi in care ajungeti in Londra. Trece prin dreptul celor mai interesante obiective iar ghidul va ofera informatii destul de utile. Atat pe baza a ceea ce va scriu eu aici cat si in urma povestilor auzite de la ghid va puteti program vizitele mai departe. Pentru mine a fost destul de plictisitoare aceastra plimbare intrucat am revazut obiectivele pe unde trecusem deja si a caror poveste o aflasem in zilele anterioare.

Stadionul Chelsea
Pret intrare: 22 lire. Inclus in Londonpass. Home of the champions – dupa cum se lauda ei.

Dupa experienta Barcelona si Camp Nou este un pic mai greu sa te impresioneze alt muzeu si stadion al unei echipe de fotbal, fie ea si campioana actuala a Angliei, tara in care s-a inventat fotbalul. Cum dragostea mea in fotbal este Manchester United insa din pacate suntem in Londra si nu in Manchester, nu prea am de ales decat intre Chelsea si Arsenal asa ca strict din punct de vedere logistic (cel mai scurt timp cu metroul) alegem Chelsea.

Spre deosebire de Camp Nou aici exista tururi organizate cel putin din 30 in 30 de minute iar muzeul, desi este mult mai mic, are cateva chestii interactive ce te tin captivat. Astfel, poti sa-ti omori timpul pana la inceprea turului fie cu FIFA pe playstation ori la shooting galery unde trebuie sa lovesti cu mingea cateva tinte, mai mici sau mai mari.

O alta chestie faina este un joc care-ti testeaza reflexele iar mai jos aveti un scurt filmulet ca sa intelegeti despre ce este vorba. Se poate vedea si dupa reactia mea cat m-a prins jocul asta 🙂

Legile lui Murphy au lucrat si acum iar cea mai buna evolutie ramane intiparita doar in ochii celor prezenti :))

20170611_124512

Plimbare cu vaporasul pe Tamisa
Pret bilet 24h: 18 lire. Inclus in Londonpass. De neratat.

Dupa ce ne-am luat teapa cu o zi inainte astazi ne grabim sa prindem si excursia cu vaporasul pe Tamisa cu punct de plecare Westminster si punct de sosire Greenwich. Cu putin noroc speram sa prindem deschis si la observator. Am ramas cu speranta. si cu cateva poze destul de faine totusi.
La fel ca si la celelalte atractii vaporasul are si el ghidul sau care ne povesteste despre una despre alta. Ne mai spune si faptul ca el este membru al echipajului si ca nu sunt ghizi autorizati dat ca fac asta din placere si ca daca vrem sa cotizam in vreun fel putem sa o facem cand coboram de pe vas. Ne asigura el ca dupa ce termina ziua de munca se vor reuni cu totii intr-un pub pentru a dezvolta noi si noi chestii faine pentru public: „your money will not be wasted but we will”.

La plimbarea de astazi am avut norocul sa vedem si Tower Bridge ridicandu-se pentru a permite unui mare feribot sa intre in port; inteleg ca se intampla destul de rar chestia asta insa uite ca noi am vazut-o de doua ori in trei zile… pretty lucky i may say.
Nu la fel de norocosi suntem si cu observatorul de la Greenwich asa ca ne multumim doar cu cateva poze de ansamblu. Ca o mica paranteza trebuie sa intelegem ca meridianul 0 trece pe aici, asta e punctul in functie de care toata lumea asta isi regleaza ceasul. Bineinteles, totul este doar o conventie iar acest meridian 0 putea fi oriunde in lume. Faptul ca este aici dovedeste cat de smecheri au fost baietii astia la un moment dat in istoria lumii. Cand te gandesti ca altii se umfla in pene doar pentru ca reusesc sa parcheze un bmw pe doua locuri de parcare rezervate persoanelor cu dizabilitati…. pfff…

Ultima seara in Londra se sarbatoreste frumos, elegant intr-un restaurant marca Jamie Oliver, cu vedere catre Catedrala Saint Paul. Am fost initial destul de circumspect insa ma bucur ca varmea a insistat sa mergem acolo. Asa, pot sa pun si cateva poze cu platinguri faine in locul salatelor de la Pret a Manger :)))

Una peste alta, #LondonBaby! Am un nou oras preferat. Brugges & Ghent vor ramane mereu in inima mea insa Londra tocmai a devenit my guilty pleasure.

Pentru tine care este cel mai frumos oras european ?

Bogdan,

 

 

 

5 gânduri despre “London – the City

  1. Iubesc Londra din tot sufletul! Am vizitat multe din obiectivele descrise atat de frumos de tine. Am fost si la observatorul Greenwich. M-as intoarce in Londra de fiecare data cand ma apuca dorul 🙂 Felicitari pentru articol!

    • Ma bucur mult ca „a placut”articolul. Londra a devenit orasul meu preferat si cred ca merita o vizita din cand in cand, daca nu chiar o sedere mai lunga 🙂 Probabil ca s-a vazut asta. 🙂

  2. foarte frumos scris! ai avut o vacanta minunata! multumesc pentru ca ma inspiri si pe mine 🙂 peste o saptamana vizitez London

  3. Cele mai frumoase orase europene din cele vazute de mine..greu de decis, dar as zice: Salzburg, Roma, Copenhaga. Insula Mallorca ramane locul 1 in preferintele mele ca destinatie de vacanta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s